Kutyával vonzóbb vagy?

2014. január 10. 09:36 - Meskó Norbert

Corbis-CSM103958.jpg

Bár az ember esetében a nők sokkal több szülői ráfordítást mutatnak (pl. terheség, szoptatás), mint a férfiak, más emlős fajokkal összehasonlítva (ahol a hímeknél általában semmilyen szülői ráfordítás nem tapasztalható) valamennyi emberi kultúrában fellelhető az apai gondoskodás jelensége. Az evolúciós kutatók szerint a férfiak kétféle párválasztási stratégiára specializálódtak a törzsfejlődés során (amely valószínűleg összefügg az előbb említett szülői ráfordítás kétféle típusával is). Ezek a stratégiák nem feltétlenül tudatosak, sokkal inkább ökológiai természetűek: a saját párkapcsolati érték és a környezet erőforrásainak kiértékelésén alapulnak. Az egyik a rövid távú párválasztási stratégia, amelyet a szakirodalomban találóan csavargónak, azaz Cad-nek neveznek. A másik, a főként hosszú távú, kölcsönös érzelmi elköteleződésen alapuló párválasztási stratégia, amelyet röviden papának, azaz Dad-nek neveztek el.

Tovább
Szólj hozzá!

Mire kell a pénz a nőknek?

2014. január 04. 18:00 - Meskó Norbert

Corbis-42-17343563.jpg

„Játsszunk egy kicsit! Képzeld el, hogy végzős egyetemista hallgatónő vagy. Kétféle állásajánlatot kapsz. Az egyik („A” lehetőség) havi kétszázezer forint, míg a másik („B” lehetőség) havi négyszázezer forint nettó fizetéssel jár. Ha a kétféle munka egyébként hasonló, akkor az ember gondolkodás nélkül a másodikat, a jobban fizetőt választja. De van még egy apróság, amit tudnod kell. Ha a magasabb jövedelmet választod („B” lehetőség), akkor a munkatársaid a te kereseted dupláját kapják (nyolcszázezer forintot). Ha azonban az alacsonyabb jövedelmet választod („A” lehetőség), akkor a kollégáid a te fizetésed felét (százezer forint) fogják kapni. Tehát a „B” lehetőség magasabb jövedelmet jelent, de nem annyit, amennyit a munkatársaid kapnak ugyanazért a munkáért, az „A” lehetőség ugyan alacsonyabb bérrel jár együtt, de ez mégis több, mint amit a kollégáid kapnak ugyanazért a munkáért. Te melyiket választanád?” Ezzel az érdekes felvetéssel kezdődik Kristina M. Durante, a Texasi Egyetem kutatójának és kollégáinak cikke (Durante, Griskevicius, Cantú & Simpson, 2013).

Tovább
1 komment

Nő vörös ruhában

2014. január 02. 17:45 - Meskó Norbert

women.in.red.jpg

Számos főemlős nősténynek a peteérés időszakában vöröses árnyalatúra színeződik a genitáliája (külső nemi szerve), amely szexuálisan különösen vonzó látvány a hímek számára. Szlovák kutatók (Prokop & Hromada, 2013) arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az ember esetében is megfigyelhető-e hasonló párhuzam, azaz a nők hajlamosabbak-e vörös színű ruhát viselni, mint a férfiak. Az evolúciós kutatók egyetértenek abban, hogy a nők és férfiak között tapasztalható bőrtónus-béli különbség a szexuális szelekcióval alakult ki. Ennek köszönhetően a nők bőre átlagosan kicsit világosabb, mint a férfiaké. Egy vizsgálatban egészségesebbnek és vonzóbbnak tartották azokat a képeket, amelyeken fiatalabb emberek arcbőrének részletei (csak bőrük képe) voltak láthatók. Az oxigénben gazdag, piros vér élénkebb arcszínt kölcsönöz tulajdonosának, amely mind a nők, mind a férfiak esetében vonzó az ellenkező nemű észlelő számára. Az öltözködéssel kapcsolatosan is vizsgálták már a piros szín jelentőségét, és például arra jutottak hogy a férfiak vonzóbbnak tartják a nőket, ha vörös ruhát viselnek, mint akkor, ha más színűt vesznek fel. De a nők is vonzódnak a piros ruhás férfiakhoz.

Tovább
Szólj hozzá!

Milyen tánc tetszik a nőknek?

2013. december 30. 08:41 - Meskó Norbert

Corbis-42-22699016.jpg

Számos korábbi vizsgálatban olvashattunk arról, hogy a nők miért fogékonyabbak ellenkező nemű partnerük férfias vonásaira a havi ciklus magas termékenységű időszakában (peteéréskor), mint azon kívül. Ez evolúciós kutatók szerint a nők eme fogékonysága azért alakulhatott ki a törzsfejlődés során – amikor a párzások mennyisége és az utódok száma között feltehetően szoros összefüggés volt, – mert adaptív előnyökkel járt együtt. A maszkulin vonások ugyanis a vérben keringő férfi nemi hormon (tesztoszteron) hatására alakulnak ki, amely – mint a szteroid hormonok általában – káros a szervezet immunműködésére. Ebből a nézőpontból tehát a markáns másodlagos nemi jelleget mutató egyedek vonzereje abban rejlik, hogy az egészségkárosító hatások (nemi hormon) ellenére képesek életben maradni, ami átlag feletti fizikai kondícióról árulkodik. Az újabb kutatások szerint a nők tehát azért érzékenyek a férfiak genetikai minőségének jelzésére a ciklusuk termékeny napjain, mert ez a képesség több egészséges és túlélő utódot eredményezett az evolúciós múltban.

Tovább
Szólj hozzá!

Kivel és mikor flörtölnek a nők?

2013. december 27. 19:16 - Meskó Norbert

flirting-at-a-bar.jpg

Míg az emlős állatoknál a párzási időszak tipikusan a nőstény peteérése (ösztrusz) köré szerveződik, addig a Homo sapiens szexuális aktivitása független a nők peteérésének (ovulációjának) időszakától. Az állatvilágban ezt a szaporodás szempontjából kitüntettet időszakot, amikor a nőstények fogékonyak a hímek közeledésére, a nőstények egyértelmű vizuális és szaglásos jelekkel hirdetik társaik felé. Több evolúciós elméletalkotó is egyetért abban, hogy fajunknál a nők peteérésének nyilvánvaló jelei azért „tűntek el” (rejtett ovuláció elmélete) a törzsfejlődés során, mert ez fontos párkapcsolati célokat szolgált. A kutatok szerint ugyanis a nők azzal az evolúciós trükkel, hogy elrejtették peteérésük egyértelmű jeleit, valójában azt érték el, hogy partnerük saját apaságának biztosítása érdekében minél több időt töltsön asszonya mellett. Hiszen az ősi férfi ezzel a „házias” viselkedéssel tudta biztosítani, hogy apai szülői ráfordítását ne egy másik férfi utódaira pazarolja.

Tovább
3 komment

Ki szereti a nagy melleket?

2013. február 18. 14:50 - Meskó Norbert

women.jpg

A legnépszerűbb nagyságú női mellméret tekintetében igen nagy kulturális különbségek találhatók, és azt, hogy mi tetszik a férfiaknak nagyban befolyásolja a társadalmi norma és a divat. (Korábban olvashattunk a blogban néhány hasonló vizsgálatról itt, itt és itt is.) Két londoni kutató, Viren Swami és Martin Tovée (2013) arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a férfiak milyen tulajdonságaival, beállítódásával vannak összefüggésben azzal, hogy valamelyikük inkább a kisebb vagy nagyobb mellű női alakokat részesíti előnyben a többihez képest. Vizsgálatukban számítógépen tervezett női figurákat mutattak a résztvevő férfiaknak (n=361). A monitoron 360 fokban körbe forgathatók voltak az alakok, amely tökéletesebb illúziót tudott kelteni, mint a kétdimenziós fénykép. Az eljárásban azt kérték a (fehér, londoni) férfiaktól, hogy (1) jelöljék be a különböző mellméretű figurák közül azt, amelyik a legjobban testszik nekik, valamint (2) ki kellett tölteniük néhány kérdőívet, amellyel megpróbálták feltérképezni a résztvevők szexista attitűdjét, és a nők tárgyiasítására való hajlamát.

Tovább
Szólj hozzá!

A muszlim kendő

2012. október 11. 14:36 - Meskó Norbert

hijab.jpgA 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően növekedett azoknak a kutatásoknak a száma, amelyek a nyugati világban élő muszlim emberek megjelenésével, szokásaival, viselkedésével foglalkoztak. Számos vizsgálat tárta fel, hogy a nyugaton élő muszlimokkal szemben nagyfokú előítélettel, hátrányos megkülönböztetéssel és bizonyos esetekben Iszlám-fóbiás hozzáállással viszonyul a többségi társadalom, amelyben szerepet játszik az is, hogy valakit vizuális megjelenése alapján muszlimként azonosítanak. Például egy ausztrál kutatásban résztvevő egyetemisták agresszívebbnek észlelték azokat, akik megjelenése összefüggésbe hozható volt az iszlám vallással. A muszlim nők tradicionális viselete a fejkendő (hijab), amely eltakarja a hajat és nyakat. Bár a kendő viseletével kapcsolatban eltérő vélekedésekkel találkozhatunk – egyesek az elnyomás eszközeként tekintenek rá és a kirekesztés eszközeként aposztrofálják, mások inkább a kulturális és szociális összetartozás jelzését látják benne – abban szinte mindenki egyet ért, hogy a muszlim nők önazonosságának egyfajta szimbólumáról van szó.

Yusur Mahmud és Viren Swami (Department of Psychology, University of Westminster, London, UK) kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a hijab a női arc észlelésére a brit férfiak körében. Arra voltak kíváncsiak, hogy a nők észlelt vonzerejét és intelligenciáját milyen mértékben képes befolyásolni a tradicionális muszlim kendő. Azt feltételezték, hogy a korábbiakban ismertetett okok miatt negatív hatás várható.

Tovább
Szólj hozzá!

Több gyerek - boldogabb házasság?

2012. október 07. 07:52 - Meskó Norbert

family.jpgValamennyi kultúrában ismert a nő és férfi között létrejövő házasság intézménye, amelyet formális ceremóniával hirdetnek ki a közösség számára. A világ népességének 90%-a pedig legalább egyszer életében meg is házasodik. Ezért a házasságok elemzése (illetve kialakulásuk, működésük, megszűnésük folyamatának, okainak feltárása) érdekes kérdés lehet evolúciós nézőpontból is.

A házasságok elemzéséhez megfelelő szempontnak kínálkozik a házassággal kapcsolatos elégedettség mérése, ezt a fajta elégedettséget pedig a kutatások szerint jelentősen meghatározza a kapcsolatban született gyermekek száma. Egy korábbi tanulmány szerint azonban igen meglepő összefüggés áll fenn a szülők házassággal kapcsolatos elégedettségének mértéke és a gyermekszám között: a több utód alacsonyabb házastársi elégedettséggel járt együtt. Ráadásul, akik arról számoltak be a vizsgálatban, hogy nincsen gyermekük, elégedettebbek voltak a kapcsolattal, mint azok a házaspárok, akik szülők is voltak. Ezt a furcsa eredményt aztán többféle módon is igyekeztek megmagyarázni. A szerepkonfliktus elmélete szerint az okozhat kisebb házastársi elégedetlenséget a több gyereket nevelő szülők körében, hogy folyamatosan személyes szabadságuk és szexuális életük korlátaival szembesülnek. Az anyagi költségek elmélete szerint pedig a gyerekszámmal egyenes arányban növekvő szülői (anyagi javakban is mérhető) ráfordítás terhe lehet az exponenciálisan csökkenő házastársi elégedettség hátterében. Ezt a elemzést a fejlett nyugati világban végezték, és viszonylag kevés adat áll rendelkezésre a világ más populációinak elemzésére. A házastársi elégedettség tehát egy olyan pszichés állapot, amely szabályozza az egyénben ráfordításokat a házassággal járó (energetikai) költségek és nyereségek függvényében.

Tovább
Szólj hozzá!

Mitől szép a nagyi?

2012. október 04. 12:02 - Meskó Norbert

granny.jpgA női arcvonások vonzerejéről számos vizsgálat született az utóbbi évtizedekben. Az evolúciós kutatók túlnyomórészt egyet értettek abban, hogy bizonyos (arc)vonásokat azért tartunk szépnek, mert jelzésként működnek. Tehát a vonzónak tartott jellegek az optimális élettani és fejlődési kondíció morfológiai indikátorai. Például minél szimmetrikusabb egy arc annál vonzóbb, mert a kétoldali szimmetria jól árulkodik az egyed fejlődési stabilitásáról. Az arc arányainak kialakulásában azonban szerepet játszanak az úgy nevezett nemi hormonok is, közelebbről a prenatális szex szteroidok, a magzati tesztoszteron/ösztrogén koncentrációja. Például az ösztrogén (a tesztoszteron hatását csökkentve) felelős a kevésbé robusztus áll, valamint a magasan ívelt szemöldök, a telt ajkak kialakulásáért, amelyek a női arc vonzerejének alapvető vonásai, mert megbízható szignáljai a termékenységnek.

Az eddigi néhány tanulmány azonban eléggé vegyes képet adott arról, hogy valóban létezik-e mérhető összefüggés a női arc vonzereje (mint a termékenység indikátora) és a valódi (gyermekszámmal mérhető) termékenység között. Ezért Lena S. Pflüger (Department of Anthropology, University of Vienna) és munkatársai vizsgálatukban azt feltételezték, hogy a fiatal felnőttkorban (mások által) észlelt vonzerő később előre jelezni a későbbi szaporodási sikert. Az eljáráshoz 66 nőtől gyűjtöttek adatokat, akik az osztrák Karintia 1868 fős lakosságának tagjai voltak (átlagéletkor 61±8.7 év), és tartós kapcsolatban éltek aktuális partnerükkel. A résztvevőkkel történt interjúk alapján felmérték az összes gyermekszámot, valamint a biológiai utódok mellett feljegyezték a terhességek és vetélések számát is. A kutatók összegyűjtötték a résztvevők fiatal felnőttkori arcképeit is (kb. 19-23 éves korban készült fotókat használtak), valamint készítettek aktuálisan portrékat is standardizált körülmények között róluk.

Tovább
Szólj hozzá!

Színlelni boldog szeretőt?

2012. szeptember 30. 11:19 - Meskó Norbert

Orgazmust színlelnek a nők, hogy megtartsák partnerüket? Ezt a kérdést tette fel nemrég néhány amerikai kutató és természetesen egy kutatással kerestek választ felvetésükre. Farnaz Kaighobadi (HIV Center for Clinical and Behavioral Studies, New York State Psychiatric Institute and Columbia University) és munkatársai egy kevéssé közismert elméletből indultak ki. A spermiumvetélkedés teóriája szerint a belső megtermékenyítésű fajok hímjei nemcsak viselkedéses szinten vetélkednek a nőstények megtermékenyítésének lehetőségéért, hanem ivarsejtes szinten is. (Erre számtalan bizonyítékot találtak mind az állatvilágban, mind fajunk esetében.) Ebben a megközelítésben a női orgazmus kialakulásában nem csupán az érzelmi közelség, meghittség fokozása játszhatott döntő szerepet az evolúciós során, hanem a jó genetikai minőségű partner örökítőanyagának „megszerzése”, illetve „megtartása”. Ennek célja a saját gének „feljavítása” a partner átlag feletti minőségével, amely a következő generációban rátermetebb utódok létrehozását tette lehetővé. (Az orgazmus élettani hatásai miatt – pl. ritmikus hüvely összehúzódás – ugyanis a spermiumok mélyebbre jutnak és nagyobb a megtermékenyülés valószínűsége.) Korábbi kutatásokban éppen ezt találták: a vonzóbb férfiak (pl. szimmetrikusabb) férfiak partnerei gyakrabban élnek át szeretkezés közben orgazmust, mint a kevésbé vonzó férfiak partnerei.

Ezzel együtt a kutatók korábban felvetették, hogy a nők havi ciklusának váltakozása miatt orgazmusuknak is kettős funkciója van aszerint, hogy éppen az ovuláció (peteérés) időszakában vannak-e, vagy azon kívül. Amikor a megtermékenyítés valószínűsége magas, akkor ugyanis egyértelműen az előbbiekben tárgyalt genetikai nyereség lehetett az orgazmus funkciója. Az ovuláción kívüli időszakban átélt orgazmus pedig nem genetikai jellegű haszna lehetett a párkapcsolati elköteleződés emelkedése, a férfi kapcsolati ráfordításának növelése formájában. Fajunknál a nők állandó orgazmuskészsége (amely tehát nem korlátozódott a peteérés havonta néhány napjára) elősegíthette a partnerek közötti folytonos érzelmi közelséget, intimitást, amely – más tényezőkkel együtt – szerepet játszhatott abban, hogy a férfiak kevésbé mutatnak hajlandóságot a dezertálásra, a partner elhagyására egy újabb szexuális kalandért mint a legtöbb emlős faj hímjei.

Tovább
Szólj hozzá!

Szőke vagy barna?

2012. szeptember 28. 12:38 - Meskó Norbert

Számos tanulmány mutat rá arra, hogy a fehér (kaukázusi) népesség körében a szőke hajú nőket jóval vonzóbbnak tartják, mint a barnákat vagy a más etnikai kisebbséghez tartozókat. Nem valószínű, hogy a szőke hajú emberek számát jelentősen növelte volna a természetes szelekció, hiszen a populációtól való színezet-beli eltérés nem adaptív, például azért, mert az ilyen egyed könnyeben felhívja magára a ragadozó figyelmét. Minden bizonnyal a szexuális szelekció a felelős a szőke haj preferenciájának kialakulásáért. Az egyes fajoknál a kültakaró színezettségében való nemi eltérés mindig összefügg a szexuális partnerért való erőteljes versengéssel, tehát ez a különleges jelzés nem csak az emberre jellemző. Ebben az értelemben a ritka hajszín hozzájárul az egyedi, megkülönböztető jellegű kinézethez, amely segítségével könnyebben találhatunk partnert, illetve a lehetséges partnerek figyelmét nagyobb valószínűséggel tudjuk megragadni.

Viren Swami (University of Westminster, London, UK) egy kollégájával felvetette, hogy a vonzerővel kapcsolatos vizsgálatok szokásos módszere befolyással lehet az eredményekre és nem biztos, hogy a valós életben is hasonló eredményeket kapnánk. A testi vonzerővel kapcsolatos kutatásokban általában egy képen (monitoron) látható arcot vagy alakot kell megítélni a résztvevőnek és egy skála segítségével válaszolni bizonyos kérdésekre (pl.: mennyire vonzó a képen látható arc vagy test). A kutatók egy valós élethelyzethez közelebbi és egy klasszikus képválasztós módszer összehasonlításával kerestek választ arra a kérdésre, hogy vajon a férfiak a szőke vagy a barna hajú nőket preferálják inkább.

Tovább
Szólj hozzá!

Nyári termés

2012. szeptember 23. 08:00 - Meskó Norbert

Az elmúlt időszakban több újságíró is megkereste az Szépségkutatás.Blog.Hu-t azzal, hogy párválasztással, fizikai vonzerővel kapcsolatos beszélgetést, közöljenek lapjukban, illetve több szakértő bevonásával járjanak körül egy témát. Az alábbiakban ezen írások közül válogattunk. (Amint beérkezik a többi nyári írás is - amelyre ígéretet kaptunk a szerzőktől - azokat is publikáljuk ezen az oldalon.)

Csak egy szippantást, Baby! "Eltűnődtél már azon, vajon miért vonzódsz bizonyos pasikhoz, és miért nem vált ki belőled heves érzelmeket akár egy jóképű másik? Mit tud a kémia, és hogyan változtatja meg párválasztási döntéseinket anélkül, hogy feltétlenül tudnánk róla?" Dienes Angéla írása, amely a Wellness magazin 2012. júliusi számában jelent meg.

"Sok mindent „örököltünk” az állatvilágtól, köztük azt is, ahogyan szó szerint az orrunknál fogva vezetnek minket az illatok. És itt nem azokról az esetekről beszélünk, amikor elolvadsz egy pasi sportos vagy éppen vadul fűszeres parfümjétől, miután beszállsz mellé a liftbe. Ennél többről van szó! A férfi testének szaganyagai ugyanis úgy játszanak hormonjaiddal, hogy az talán nem is tudatosul benned. Ráadásul nem is a szexi ing alá fújt dezodor, vagy a nyakára tett érzéki permet indít be, hanem saját testének egyébként szagtalan, orrunk által mégis érzékelhető kémiai vegyületei. – Az úgynevezett fermonoknak fontos szerep jutott az evolúció során. Segítségükkel jelölik ki az állatok saját territóriumukat, és ezeket vetik be udvarlási rituáléik során is. Persze nem afféle praktikaként használják a vegyületeket!" Tovább ...

Butterfly_Man.jpgA pillangó férfira vadászó női lélek rejtelmei... "Szikrázik köztetek a levegő, a srác a csillagokat is lehozná neked – majd szó nélkül odébbáll. Veled is megesett már hasonló? Nyugi, nem vagy vele egyedül..." Bakóczy Szilvia írása, amely a Maxima magazin 2012. júliusi számában jelent meg.

"Valljuk be, mi, csajok általában magunkat okoljuk, ha a sülve-főve együtt töltött hetek után az addig minden szempontból tökéletesnek hitt, bennünket a tenyerén hordozó srác egyszer csak eltűnik a semmiben… Két végkifejlet lehetséges. Vagy szó nélkül lelép, pedig úgy látszott, minden a legnagyobb rendben, vagy pedig megírja, hogy sok a dolga, nemsokára jelentkezik, aztán egyszerűen elérhetetlenné válik. A pszichológia már nevet is talált ennek a típusnak: ő a pillangó férfi. Utánajártunk, mit tehetünk, ha ilyen típussal hoz össze a sors." Tovább...

Örök szerelem első látásra? "Van, aki egy régi barátra néz egyszer csak másképpen. Akad, aki a szerelmét eleinte ellenszenvesnek találta, aztán egy nap ellenállhatatlan vonzalmat érzett iránta. És vannak olyanok is, akik rögtön megérezték, hogy életük párját sodorta útjukba a szél – és azóta is együtt élnek." Szöveg: Gyárfás Dorka, fotó: Erdőháti Áron. Az írás a Marie Claire 2012. szeptemberi számában jelent meg.

Azok az emberek, akik megérzik a másikban, hogy ő az "igazi" (és azt is tudják, hogy ez kölcsönös), egyrészt valószínűleg tisztában vannak azzal, hogy mit szeretnének, és mit várnak a partnerüktől. Másrészt figyelmen kívül hagyják azoknak a jelentkezőknek a jelzéseit, akik nem illenek a képbe. De nem elég tudni, hogy mire vágyunk, képesnek kell lennünk ezt bizonyos mértékig a valósághoz is igazítani. Mert ha túl merev az elképzelésünk a vágyott másikról, előfordulhat, hogy senkire sem illik rá a "személyleírás", és a végén hoppon maradunk, vagy – hogy ezt elkerüljük – az elvárásainknak nem megfelelő társra pazaroljuk magunkat. Tovább...

Szólj hozzá!

Ki fizeti a vacsorát?

2011. június 04. 06:55 - Meskó Norbert

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_EdW0tF4q9mQ/TNljLTYC2OI/AAAAAAAAAtQ/L4OMLpJIcJs/s1600/0189dinnerG_468x529.jpg&imgrefurl=http://straighteyeforthestraightguy.blogspot.com/2010/11/romantic-dinner-survival-guide-part-one.html&usg=__EZFwViMuMR5QD12nHjYQP5aNy-Y=&h=529&w=468&sz=21&hl=hu&start=32&sig2=st7dcmz4Vs_mef5jzXWexQ&zoom=1&tbnid=89zblr33KzW_iM:&tbnh=166&tbnw=159&ei=22noTbOnLcqr-gbOm5TlDw&prev=/search%3Fq%3Dromantic%2Bdinner%26hl%3Dhu%26biw%3D1440%26bih%3D691%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=601&vpy=50&dur=2255&hovh=239&hovw=211&tx=147&ty=163&page=2&ndsp=18&ved=1t:429,r:8,s:32&biw=1440&bih=691

Az antropológusok és főemlőskutatók már régóta érdeklődnek a természeti népek, illetve a primáták étel megosztási szokásainak törvényszerűségei iránt. A társas kapcsolatos alakításának egyik fontos kérdése, hogy ki kivel oszt meg ételt. Az állatvilágban is ismert nászetetés (amikor például a tojó a hím szülői ráfordítását, apai minőségét teszteli az átadott táplálék mennyiségén és minőségén keresztül) csak egyetlen példa erre. A vált ivarú fajoknál a közös utód létrehozásába több energiát fektető nem, általában a nőstények, akiket emiatt magasabb szőlői ráfordítás jellemez, válogatósabbak, diszkriminatívabbak a lehetséges partner tulajdonságait illetően, mint az alacsonyabb ráfordítású hímek. Azoknál a fajoknál, ahol az apaság valószínűsíthető (így az embernél is) relatíve magas apai ráfordítást mérhető, amelyre szükség is van a hosszú távú gondozást igényló emberi utód esetében. Ezért "a párválasztás piacán" a nők számára fontos, általuk preferált férfi tulajdonság a férfi önzetlensége, az általa birtokolt erőforrások megosztása, különösen a feléjük (nőkre) irányuló adakozási hajlam. A férfiak adakozással kapcsolatos viselkedésére (különösen egy hosszú távú párkapcsolati kontextusban) tehát azért irányult szelekciós nyomás, mert az apai minőség egyik fontos jelzéseként működött az evolúciós múltban.

A modern társadalmakban is fontos szerepet tölt be az együttes étkezés, és ez nem csupán a nagyobb közösségekre vonatkozik, hanem olyan intim helyzetekre is, mint egy randevú során egy étteremben (vagy otthon) elköltött ebéd vagy vacsora. Michael Stirrat (University of St. Andrews, UK.) és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a fizikai vonzerőnek milyen szerepe lehet a táplálék megosztásának egyik modern kori változatában, a randi keretében elfogyasztott vacsora számlájának kiegyenlítésében. Vizsgálatukban 416-an vettek részt (245 férfi, átlagéletkor 26.2±4.5, és 171 nő, átlagéletkor 25.2±4.4 ) és a feladatuk az volt, hogy egy elképzelt romantikus kapcsolat keretében zajló randi-vacsorára vonatkozóan válaszoljanak a feltett kérdésekre. Ezen kívül demográfiai adatokat is felvettek és a résztvevőknek meg kellett ítélniük saját vonzerejüket is.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elképzelt randevú alkalmával történő "étel adás" fizetési preferenciájában a párválasztás piacának hatásai érvényesültek. (1) A nők inkább preferálták, hogy ellenkező nemű partnerük fizesse a vacsorát, mint a férfiak, amely jó illusztrálja a korábban ismertetett elméletet. (2) Mindkét nem esetében a vonzóbbak kevésbé mutattak hajlandóságot a fizetésre, mint kevésbé vonzó társaik. Ez az eredmény arra utal, hogy a saját magunk által felmért vonzerő összefüggésben van az erőforrás megosztására való hajlandóságunkkal, amely a szaporodási/szülői viselkedés egyik alapvető, nem tudatos döntését mintázza: az egyed a jó géneket (szépséget) hirdeti, vagy a jó szülői minőséget (adakozás, magasabb viselkedéses ráfordítás). (3) A fizetési hajlandóságra, mint egyfajta piaci alapú tranzakcióra, hatással volt a másik vonzereje is a következő módon. (3a) A férfiak szívesebben hívtak volna meg vacsorára egy vonzóbb nőt, mint egy kevésbé vonzót, amely szemlélteti, hogy a férfiak erőforrás megosztáskor kifejezetten érzékenyek a potenciális partner optimális termékenységének jelzésére. (3b) A nők ezzel ellentétben inkább tartottak igényt arra, hogy egy vonzóbb férfi fizesse a vacsorát, mint egy kevésbé vonzó társa. Ez a preferencia a kevésbé vonzó partner (kevésbé jó gének) jelzésre adott elutasítással magyarázható, hiszen erőforrást elfogadni, és a kölcsönösség jegyében viszonozni a másik közeledését, a nő számára reproduktív hátránnyal járhatott az evolúciós múltban.

Forrás

 • Stirrat, M., Gumert, M., & Perrett, D. I. (2011). The effect of attractiveness on food sharing preferences in human mating markets. Evolutionary Psychology, 9(1), 79-91.
 • 1 komment

  Aki szebb, az jobb is?

  2011. június 01. 07:00 - Meskó Norbert

  http://img2.timeinc.net/people/i/2008/specials/beauties/beauties/jason_taylor300.jpg

  A vonzerő funkciója egyértelmű azok számára is, akik nem foglalkoznak "hivatásszerűen" szépségkutatással, legalább is, amikor a párválasztásról beszélünk. Számos tapasztalatot szerezhetünk arról is, hogy egy-egy vonzóbb társunk olyan szociális előnyhöz juthat a hétköznapi interakciók során, amelyhez átlagosnál magasabbra értékelt külső megjelenése segíti hozzá. Az a feltételezés azonban merőben újszerű, hogy a vonzóbb emberek kevésbé érzékenyebbek lehetnek a társadalmi egyenlőtlenségekre. A szociálpszichológia egyik vonzerővel foglalkozó alaptézise szerint ugyanis hajlamosak vagyunk attraktívabb társainknak más pozitív tulajdonságot is tulajdonítani. A vonzerő holdudvar hatása szerint pedig ami szép, az jó is. Michael E. Price (Brunel University, Uxbridge, UK) és munkatársai éppen ennek a kérdésnek eredt nyomába, amikor megtervezte a fizikai vonzerő és az adakozás attitűdjének kapcsolatát feltáró vizsgálatát. Abból a feltevésből indultak ki a kutatók, hogy az evolúciós környezetben a férfiak testének izmossága és magassága, valamint minkét nem esetében a fizikai vonzerő mértéke valószínűleg összefüggésben állt az illető társadalmi státuszával és ezen keresztül azzal is, hogy a társadalmi javak egyenlőtlen elosztása a számára előnyös legyen. Prize és kollégái ezért azt vetették fel, hogy a vonzóbb fizikai tulajdonsággal rendelkező emberek (napjaink jóléti társadalmában is mérhető módon) kevésbé azonosulnak a társadalmi igazságosság és egyenlőség elvét (például, kevésbé hajlamosak azt hinni, hogy az erőforrásokat egyenlő mértékben kéne elosztani a különböző társadalmi csoportok között), mint kevésbé előnyös vonásokkal rendelkező társaik.

  A vizsgálatban 118 önként jelentkező egyetemista vett részt (56 férfi és 62 nő), akik testi attraktivitásának méréséhez 3D test-szkennerese mérésen estek át. A kutatók a test vonzerejének megállapítására olyan, korábbi vizsgálatokról ismert indikátorokat mértek, mint a férfiak izmossága, a női testalak, stb.) Az attitűdök méréséhez pedig dominanciaskálát és társas értékek iránti érzékenység skálát használtak. Azt találták a kutatók, hogy a férfiak testének izmossága és derék-mellkas aránya, valamint minkét nemnél a saját megítélt vonzerő mértéke összefüggést mutatott (korrelált) az attitűd skálák pontszámával. A korrelációs mutatók ugyan közepes erősségűek voltak, de egyértelműen üzenetük volt: a vonzóbb emberek kevésbé érzékenyek a társadalmi egyenlőségre. Azonban sem a férfiak testmagassága (amely számos tanulmány szerint szoros kapcsolatban van a vonzerővel és a magas státusszal), sem a nők alacsony derék-csípő aránya (amely a vonzerő, fiatal életkor, termékenység jelzése) nem mutatott kapcsolatot az egyenlőtlenség iránti beállítódással.

  Természetesen a társadalmi egyenlőtlenség iránti érzékenységünknek számos más tényezője is van. Ezek között vannak társadalmi normák (adók, háborús fosztogatás, polgárjogi mozgalmak, stb.) és vannak személyiség-függő változók is. Jelen tanulmány csupán egyetlen tényező, a fizikai vonzerő hatásának evolúciós eredetét vizsgálta, és bizonyította sikerrel. Aki szebb az jobb is? Nem, legalább is, ez a vizsgálat éppen az ellenkezőjét állítja.

  Forrás

 • Price, M. E., Kang, J., Dunn, J., & Hopkins, S. (2011). Muscularity and attractiveness as predictors of human egalitarianism. Personality and Individual Differences, 50(5), 636-640.
 • Szólj hozzá!

  Ki mutatja a szeme fehérjét?

  2011. május 30. 07:10 - Meskó Norbert

  http://lumiere.ens.fr/~alphapsy/blog/images/Olivier/061108_chimphuman_hlg_2p.hlarge.jpg

  A szemgyűrű által hirdetett fiatalság-egészség-szépség jelzésről nemrégen szóltunk, azonban a szem mint jelzés közvetítésére alkalmas vonás, más kutatások alapjául is szolgál. Mai bejegyzésünk forrása Robert R. Provine (University of Maryland, Baltimore, USA) és kollégáinak kutatása, amely a szem egyik humán jellegzetességének, a szem fehér része (az ínhártya, sclera) színváltozásának a személyészlelésre gyakorlat hatását vizsgálja. Az ínhártya vöröses elszíneződése a szem ereinek vérbősége, megduzzadása miatt következik be, és mivel más fajoknál a szem fehér része nem látszik, a szem "vörösödése" is tipikusan emberi jelzés. A kutatók kíváncsiságát éppen ez a jelenség keltette fel. Mivel a pirosló szem már régóta jellemző tünet a betegségek népi diagnosztikájában, a kutatók azt szerették volna megtudni, hogy milyen hatással van azok viselkedésére és beállítódására, akik találkoznak ezzel az ingerrel és hogyan hat a szépség megítélésére a szemfehérje vöröses színe.

  A kutatásban 208 egyetemi hallgató vett részt (115 nő és 93 férfi) akik átlagosan 20.6 évesek voltak. A résztvevőknek 200 fényképet mutattak, amelyek emberi szempárokat ábrázoltak, 50%-ban fehér ínhártyával, 50%-ban pedig számítógépes program segítségével vörösesre színezett ínhártyával (tehát minden szempárnak két változata volt, ebből látható illusztráció az alábbi képen). A résztvevőket arra kérték, hogy értékeljék, mennyire tartják a szempár tulajdonosát egészségesnek, szomorúnak és vonzónak. Az eredmények szerint vöröses szemmel szomorúbbnak, de kevésbé egészségesnek és kevésbé vonzónak találták az értékelők a szemek gazdáját, mint a színezés nélküli, fehér változatokat.

  Nem meglepő, hogy a vöröses szemet kevésbé egészségesnek tartják az észlelők, hiszen ez a tünet gyakran együtt járhat allergiás reakció miatti szemdörzsöléssel, vagy fertőzéses jellegű megbetegedésekkel. Azonban ez az első tanulmány, amely megerősíti az elvörösödött szem érzelemészlelésben betöltött szerepét. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az emberi szem fehér részének különleges jelentősége van a személyészlelésben, többek között az aktuális érzelmi állapot közvetítésében. Az ínhártya alkalmas arra, hogy fontos, egyszerűen megítélhető információkat közvetítsen az egyén érzelmi és egészségi állapotáról, amely segítségével kiértékeljük egy-egy társunk vonzerejét, amely ítéletünk meghatározza az illetővel kapcsolatos viselkedésünket is.

  Forrás

 • Provine, R. R., Cabrera, M., Brocato, N. W., & Krosnowski, K. A. (2011). When the whites of the eyes are red: A uniquely human cue. Ethology. (Article first published online: 24 MAR 2011)

 • AlphaPsy Blog. Humanities and Human Nature. Cooperative Eyes.

 • Szólj hozzá!

  FACITY: Arc adatbázis ingyen

  2011. május 29. 06:00 - Meskó Norbert

  A FACITY arc-adatbázis online elérhető nem csak kutatóknak ingyen. A felhasználási feltételekről is az oldalon olvashatunk. Mivel egy world-wide-project-ről van szó, akár magyar fotósok is csatlakozhatnak saját felöltésekkel az adatbázishoz. Naponta többször frissül, bővül és szabad felhasználású.

  Az arcoknak ez a végtelen varianciája laikusként is szemet gyönyörködtető látvány lehet, bár a tömérdek vizuális információ miatt legalább olyan fárasztó, mint a körúton végigsétálni és megnézni a szembejövők arcát. Kutatóként viszont igazi kincsesbányát is jelenthet. Kis üröm az örömben, hogy a standard fotózási körülményeket természetese világítással érték el, ami képenként más és más kondíciókat jelent. Ez a megoldás művészi hatást eredményezett, amely kutatásra is alkalmas adatbázist jelent. A másik relatív nehézséget a kis mélységélesség jelenti, mert az élesség az arc középre fókuszál és így a fül már homályos. De kit érdekel egy fül, amikor van szem is?

  Köszönet Gyula Úrnak az információért!

  Szólj hozzá!

  Kinek kell egy gazdag férj?

  2011. május 28. 08:15 - Meskó Norbert

  http://img2.timeinc.net/people/i/2007/database/princewilliam/prince_william2_300.jpg

  Az utóbbi években számos tanulmány jelent meg, amely a férfi és női párválasztási stratégiák közötti különbségeket taglalja, míg a kettő közötti egybeesésről viszonylag kevéset lehet tudni. Két amerikai kutatónő, Christine E. Stanik (Penn State University) és Phoebe C. Ellsworth (The University of Michigan) egy rangos szakmai folyóiratban (Human Nature) publikálta a témával kapcsolatos kutatását, amelyben úgy próbálták feltárni a nők és férfiak közötti párválasztási stratégiák egybeesésének helyét és idejét, hogy a nők (nemen belüli) párválasztási preferenciájának varianciáját elemezték. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők intelligenciája - amely segítségével adott környezeti feltételek esetén képesek kiaknázni lehetőségeiket az oktatás és szakmai karrier terén - alkalmas-e arra, hogy előre jelezze a nők bizonyos párválasztási preferenciáit. A kutatásban konkrétan azt feltételezték, hogy a magasabb intelligenciájú nők (1) hajlamosabbak rövid távú szexuális kapcsolatot létesíteni, (2) kevésbé fogékonyak a számukra fontos, érdekes partner gazdagságának és státuszának jelzéseire, (3) kevésbé nyitottak hosszú távú kapcsolataikban a hagyományos nemi szerepekre. Az eredmények mindhárom hipotézist igazolták.

  Tovább
  1 komment

  A szexi szemgyűrű

  2011. május 27. 10:00 - Meskó Norbert

  http://content2.myyearbook.com/zenhex/images/quiz80/398978/398978_res1_BlueEyes.jpg

  Az emberi szem nem csupán látószerv, hanem olyan, a személyészlelésben is fontos információk hordozója, mint az egészség, és így kapcsolatban van a vonzerővel. Az arc bizonyos részleteinek (szem, száj, orr, áll, homlok, stb.) egymáshoz viszonyított aránya és mérete a szervezet nemi hormon háztartásának faciális markerein keresztül van kapcsolatban az immunrendszerrel (tehát nem feltétlenül az aktuális egészségi állapotról árulkodik). A szem bizonyos jellemzői azonban - úgy tűnik - közvetlen információt szolgáltatnak tulajdonosának egészségi állapotáról. Ebben a bejegyzésben a szivárványhártya és az inhártya találkozásánál (számos embertársunknál) található sötétebb színű gyűrű vonzerőt növelő hatásáról lesz szó, amelyet a Kaliforniai Egyetem munkatársa, Darren Peshek és kollégái vizsgáltak a közelmúltban.

  Az említett un. limbális gyűrű - amely tehát a szem fehér része, az inhártya (sclera) és a szivárványhártya (iris) találkozásánál látható - szélessége és átlátszósága az iris pigmentáltságától és ennek az optikai régiónak egyéb tulajdonságaitól függ. Mivel az életkor előre haladtával a limbális gyűrű egyre halványabbá válik, ezért a fiatalság és az általános egészség állapot indikátorának is tekinthetjük. A kutatók vizsgálatukban olyan férfi és női arcképeket mutattak mindkét nem béli résztvevőknek, amelyeken világos szemű individuumok voltak láthatók sötét limbális gyűrűvel, illetve minden arcot meg kellett ítélni egy másik képen is, amelyikről komputeres retusálási eljárással eltávolították a gyűrűt. A női és férfi résztvevők is szignifikánsan vonzóbbnak tartották mindkét nemhez tartozó arcokat limbális gyűrűvel, mint anélkül.

  Mivel nincsenek mérhető nemi különbségek sem a limbális gyűrű szemen való előfordulási gyakoriságában, sem annak vonzerőt növelő hatásában, a kutatók azt feltételezik, hogy a természetese szelekcióval alakult ki, és a szaporodási sikerességet valószínűsíthető indikátor.

  Forrás

  Peshek, D., Semmeknejad, N., Hoffman, D., & Foley, P. (2011). Preliminary evidence that the limbal ring influences facial attractiveness. Evolutionary Psychology, 9(2), 137-146.

  Szólj hozzá!

  Szülő-utód véleménykülönbség a partnerrel kapcsolatban

  2011. május 24. 07:30 - Meskó Norbert

  http://cinemastore.hu/data/images/film/63104.gif

  Amikor bemutatjuk szüleinknek szívünk választottját, gyakran szembesülünk azzal, hogy szüleink eltérő preferenciával rendelkeznek, más elképzelésük van gyermekük jövendőbelijével kapcsolatban. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor szülő és gyermek egybevágó elvárásokat fogalmaz meg a leendő partner felé. A Texasi Egyetem evolúciós pszichológia professzora, David Buss doktorandusza, Carin Perilloux írt érdekes tanulmányt a témával kapcsolatban.

  Mivel az utódok 50:50 százalékban hordozzák szüleik génkészletét, a szülőknek biológiai érdeke, hogy gyermekük genetikai (reproduktív) rátermettségét növeljék, mert az utódok szaporodási sikeressége együtt jár a szülők génjeinek minél nagyobb sikerrel való terjesztéséhez.. Azért a szexuális úton szaporodó fajoknál a szülők az utódok teljes rátermettségének (inkluzív fitness-ének) növelésével összefüggő szülői stratégiákra szelektálódtak az evolúciós múltban. Ez számos viselkedésben megnyilvánulhat például fajunk esetében is, kezdve a testi fejlődés biztosításától (táplálkozás, ingergazdag környezet, stb.) a különböző társas jártasságok és készségek, a magasabb társadalmi státusz megszerzésének elősegítéséig (iskoláztatás). Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a szülők érzékenyek arra is, génjeik milyen más génekkel keverednek majd a következő generációban.

  Carin Perilloux vizsgálatában 300 egyetemi hallgató véleményét kérdezték meg 13 különböző személyiségfaktorral kapcsolatban arról, hogy milyen mértékben tartják kívánatosnak ezeket a jellemzőket egy ideális partnerben. Ugyanezt a feladatot adták a szülőknek is, akiknek gyermekük ideális partnerét kellett jellemezni az adott személyiségdimenziók mentén. A szülők magasabbra értékelték az ideális partner vallásos beállítódását, mint gyermekeik, akik viszont a partner fizikai vonzerejét tartották fontosabbnak, mint szüleik. A szülők leánygyermek esetében inkább preferálták a partner magasabb jövedelmét és egyetemi/főiskolai végzettségét, mint fiúgyermek esetében. Az eltérések hátterében a szülő-utód konfliktussal összefüggő okok állhatnak, amelyet a szerzők azzal magyaráznak, hogy az emberré válás során eltérő evolúciós kihívásokkal találkoztak a szülők és utódjaik az ideális partner megtalálásának kérdésében. Míg a fizikai vonzerő a genetikai minőség közvetlen és megbízható jelzése, addig a vallásossággal összefüggő személyiségvonások olyan belső tartalmakról árulkodnak (mint a megbízhatóság, önzetlenség, empátiás készség), amelyek fontos szignáljai lehetnek a hosszú távú kapcsolatra való elköteleződés, és a közös utódok felnevelése iránti igénynek.

  Számos hasonló vizsgálat foglalkozik a szülő és utód partnerrel kapcsolatos elvárásainak feltárásával, de ez az első, amelyben a két nézőpont összehasonlítása jelenti a kutatás fókuszát.

  Forrás:

  Perilloux, C., Fleischman, D. S., & Buss, D. M. (2011). Meet the parents: Parent-offspring convergence and divergence in mate preferences. Personality and Individual Differences, 50, 253-258.

  Szólj hozzá!

  Az egészség színe

  2011. május 10. 06:15 - Meskó Norbert

  http://4.bp.blogspot.com/-XF4FpPysph8/TVhDUqUP4TI/AAAAAAAAARc/naw-WYU6nMY/s400/Greens%2Bhigh%2Bres.jpg

  Az egészséges szervezet hatással van a fizikai megjelenésre, amely nem csupán orvosi szempontból fontos, hanem a hétköznapi társas kapcsolatainkban is kitüntetett szerepet tölt be. Az arc különböző jellegzetességei kulcsfontosságúak az egyén egészségi állapotának (és társas kívánatosságának) megállapításakor, ugyanakkor az arc egészségi állapot jelzésének mechanizmusa mostanáig tisztázatlan kérdés volt. Mai bejegyzésünk kutatói, Bristol és St. Andrews egyetemének munkatársai, éppen ennek a kérdésnek a megválaszolását tűzték ki célul, amelyet egy neves amerikai szaklap, az Evolution and Human Behavior májusi számában publikáltak.

  Amikor korábbi vizsgálatokban a portrékon sárgás tónusúvá tették és világosították az európai (kaukázusi) arc színét, az észlelők egészségesebbnek látták az így manipulált arcokat, de nem volt világos, hogy miért. A bőr sárgás színéért elsősorban a karotinoid és melanin pigmentek felelősek. A bőrben található melanin (sötét és sárga) funkciója elsősorban a fény káros sugárzásaitól való védelem ugyanakkor valószínűleg részt vesz az immunválaszok kialakításában is, és D vitamin hiányt is okozhat. A sárga karotinoidok számos madár- és halfajnál az egészség jelzésére szolgálnak, az ember esetében pedig összekapcsolódnak a magasabb szintű immunműködéssel, a fény káros hatásainak védelmével és a szaporodással összefüggő egészségi mutatók optimális szintjével.

  Tovább
  Szólj hozzá!

  Közvetett szexuális tartalmú alkotás észlelése peteéréskor

  2011. május 09. 06:00 - Meskó Norbert

  http://2.bp.blogspot.com/-NvMzdK1fANo/TaONUc4T1yI/AAAAAAAAAWE/Aa4NiqN3_gM/s320/Black%2Biris%2BIII%2B%25281926%2B-%2BGeorgia%2BO%2527Keeffe%2529.jpg

  A nők eltérő módon reagálnak az egyértelműen szexuális tartalmú ingerekre, ugyanakkor viszonylag keveset kutatták, hogy a rejtett, közvetett, implicit szexuális tartalmak milyen reakciót váltanak ki a havi ciklus különböző fázisaiban. Mai bejegyzésünk szerzői, az Egyesült Államok béli Muhlenberg College pszichológia tanszékének munkatársai éppen erre vállalkoztak.

  Korábban is tudtuk, hogy a nők havi ciklusának hormonális változása mérhető hatással van a nők viselkedésére, ítéletalkotására, vágyaira. Több kutató beszámolt arról, hogy a peteérés időszakában (amikor a fogamzás a legvalószínűbb) megnőtt a vizsgáltban résztvevő nők szexuális érdeklődése, gyakrabban fantáziáltak a szexuális együttlétekről. Volt olyan kutatás, amelyben a résztvevő nőknek választhatniuk kellett különböző műfajú filmek közül, és azt találták, hogy a peteérés időszakában sokkal inkább választottak erotikus tartalmú fimet, mint a ciklus másik, nem termékeny szakaszában.Egy olyan vizsgálatban, ahol álomtartalmakat dolgoztak fel, azt találták, hogy a nők peteérés előtti időszakban szignifikánsan több erotikus tartalmú álomról számolnak be, mint a ciklus nem fertilis szakaszában.

  Rudszki és kollégái vizsgálatában az amerikai festőnő, Georgia O'Keeffe (akinek természetesen magyar ősei vannak) képei szolgáltak ingeranyagként, és egy hónapon keresztül 83 résztvevőnek mutatták meg néhány napos időszakonként a kétértelmű képeket. (A festőnő egyébként sosem értett egyet azzal az értelmezéssel, miszerint a képeinek szexuális tartalma lenne.) A nők mintegy fele fogamzásgátlót szedett, ők működtek kontroll csoportként, a másik része viszont hormonkészítményektől mentes ciklusú volt. A kutatók szerint a vizsgált csoportban szignifikánsan nagyobb százalékban találták szexuális tartalmúnak a peterésé időszakában a kettős értelmű, rejtett szexuális tartalommal bíró ingeranyagot, mint a kontroll csoportban.

  Az eredmény nem meglepő, ugyanakkor eredeti ötleten alapuló, egyszerű eszköztárral megvalósítható kutatásról van szó, amely megerősíti a szexuális motivációknak a hormonális változással összefüggő korábban feltárt evolúciós elképzeléseit. Vajon mi lehet a gyakorlati haszna? Erre ötleteke várok a kommentelő kedves olvasóktól...

  Forrás: Rudski, J. M., Bernstein, L. R., & Mitchell, J. E. (in press). Effects of menstrual cycle phase on ratings of implicitly erotic art. Archives of Sexual Behavior.

  Szólj hozzá!

  A repülő hollandi

  2011. május 08. 11:55 - Meskó Norbert

  http://www.apbuunk.com/images/weblib/img_0026_450.jpg

  A holland Tudományos Akadémia professzora Abraham P. Buunk, a groningeni egyetemről hazánkba repül és Pécsett tart két előadást, amellyel kutatócsoportunk szakmai meghívásának tesz eleget, és ezekről az előadásokról a közeljövőben részletesebben is beszámolunk. Helyszín: PTE BTK Pszichológia Intézet, Grastyán Endre terem (214-es) Ifjúság útja 6. "B" épület

   Időpont 1. # 2011. május 11. · 17:00 - 18:30 "PARENTAL INFLUENCE ON MATE CHOICE"

   Időpont 2.# 2011. május 13. · 09:30 - 11:00 "SEX DIFFERENCES IN RIVAL CHRACTERISTICS THAT EVOKE JEAOLOUSY"

  Várunk minden érdeklődőt!

  Szólj hozzá!

  A hűtlenség hangja

  2011. május 08. 08:20 - Meskó Norbert

  http://izoneout.files.wordpress.com/2008/06/infidelity.jpg

  A hang jelentőségével már foglalkoztunk korábban és még korábban is, most egy teljesen új vizsgálatról számolunk be, amelyet a kanadai McMaster University munkatársai jegyeznek. A párválasztással, szaporodással kapcsolatos viselkedés széles palettáján a hűtlenség és annak detektálást megkönnyítő féltékenység kitüntetett helyet foglalt el az utóbbi évek evolúciós pszichológiai kutatásaiban. Miként volt genetikai értelemben"kifizetődő" a félrelépés, azaz, a hosszú távú kapcsolaton kívüli partnerrel létesített alkalmi viszony? Ebben a bejegyzésben egy olyan kutatásról számolunk be, amely elsőként tárja fel az emberi hang szexuális hűtlenséggel kapcsolatos jelzőfunkcióját.

  A szexuális hűtlenség tetemes költséggel járhat, akár a hosszú távú kapcsolatban élő pár szemszögéből, akár az alkalmi szeretők nézőpontjából elemezzük a jelenséget. Ugyanakkor, a másik hűtlenségének időben való felismerése adaptív lehet, ha ezzel sikerül megelőzni a megcsalást, és ezen keresztül a partner ( vagy annak szülői, partneri ráfordításainak, erőforrásainak) elvesztését. Az eddig ismert vizsgálatok szerint a hang magassága összefügg a tesztoszteron szinttel, így a mélyebb hangú férfiaknál alacsonyabb szülői és párkapcsolati ráfordítást, viszont magasabb rövid távú párkapcsolati viselkedést mértek a kutatók. Az alkalmi kapcsolatok maximalizálása pedig magában foglalja a félrelépések nagyobb számát is. A nők esetében pedig a magasabb ösztrogén szint függ össze a (nőiesnek tartott) magasabb hanggal, a vonzerővel és a félrelépések nagyobb valószínűségével.

  Tovább
  Szólj hozzá!

  A nők magasabb hangon szólnak a nekik tetsző férfiakhoz

  2011. május 07. 09:00 - Meskó Norbert

  Az Akadémiai Kiadó egyik angol nyelvű szakmai folyóiratának, a Journal of Evolutionary Psychology márciusi számában érdekes kutatási eredményről számol be, amely szerint a nők magasabb hangszínt használnak, amikor nekik tetsző férfival beszélnek, ahhoz képest, amikor a férfi közömbös számukra. A kutatást az aberdeeni egyetem (University of Aberdeen, Aberdeen, UK) munkatársai jegyzik.

  A hangmagasságban jelentős nemi különbségek találhatók, amelyek összefüggnek a nemi hormonok szervezetben mért koncentrációjával, és korábbi kutatásokból már ismerünk néhány olyan eredményt, amely rámutat a hangmagasság vonzerőben betöltött szerepére. Például, a nők vonzóbbnak találják a mélyebb férfihangot a magasabbnál. Azonban egészen mostanáig nem kutatták, hogy a hangmagasság változtatásának humán jellegzetessége milyen szerepet játszhat a vonzerő növelésében, amikor szeretnénk felhívni valakinek a figyelmét magunkra.

  Mivel a férfiak általában vonzóbbnak tartják a magasabb női hangot a mélyebbnél, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy egy nő által használt hangmagasság attól is függ, hogy mennyire tetszik neki az adott férfi, akihez szólni szeretne. A vizsgálatban arra kérték a résztvevő nőket, hogy hagyjanak hangüzenetet egy-egy képen látható férfinek (akiket vonzerő szempontjából is értékelniük kellett), majd ezeket a hangmintákat elemezték.

  Érdekes lenne tisztázni a jövő kutatásainak, hogy vajon a nők saját vonzerejük mértékét figyelembe véve miként használják a magasabb hang jelzését a tetszés felkeltésében, és ezzel a szignállal képesek-e kompenzálni a maguk által kevésbé előnyösnek tartott fizikai vonásaikat, valamint azt, hogy a férfiak mennyire "vevők" a hangmagasság megemelésének üzenetére, a metakommunikatív "hé, te teszel nekem"-re.

  Forrás: Fraccaro, P. J., Jones, B. C., Vukovic, J., Smith, F. G., Watkins, C. D., Feinberg, D. R., et al. (2011). Experimental evidence that women speak in a higher voice pitch to men they find attractive. Journal of Evolutionary Psychology, 9(1), 57-67

  Szólj hozzá!

  Tetoválás és piercing

  2011. január 25. 06:05 - Meskó Norbert

  http://www.corbisimages.com/images/AX016141.jpg?size=67&uid=ee1fb38f-1d81-4a0d-bc7a-f21b6ad576e8&uniqID=f45fca45-02c0-4db2-a05a-f3b7911b8fbbA lengyel Tudományos Akadémia kutatói, Slawomir Koziel, Weronika Kretschmer, és Prof. Boguslaw Pawlowski a test díszítésének olyan maradandó változással járó típusait vizsgálták, mint a tetoválás és a piercing, amelyek divatosak a fejlett nyugati világban. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon ezeknek a testdíszeknek milyen evolúciós jelentőségük van a személyészlelésben.

  Az emberi test díszítése számos kultúrában ismert, népszerű szokás és régóta foglalkoznak ennek a jelenségnek a leírásával a kutatók is, főként a kulturális antropológusok. Ahogy a természetes ornamentikák különböző állatfajok esetében, úgy az embernél a testdíszek, mint a tetoválás és a piercing, egyfajta jelzésként működhet, amely kimondottan fontos jelentéssel közvetít a társas és szexuális kontextusban (Koziel és mtsi. 2010). A tetoválást, a testékszert és a testfestést gyakran használták a társadalmi státusz jelzésére, mint például az ősi maja civilizációban, ahol a test művészi díszítése, az uralkodó családdal is összekapcsolódott (Gilbert 2001, Baudez 2000, Pendergrast és mtsi 2004). A csoporthoz tartozás jelzésére napjainkban is használják különböző szubkultúrákban, például bűnözőknél, szolgáknál vagy éppen a nemesi származás jelzéseként (Schildkrout 2004). A XIX. századi Európában a tetoválást például a hazafiasság emblémájaként is használták (Caplan 2000). A modern nyugati társadalmakban azonban a tetoválás és/vagy piercing használata egyszerűen csak az önkifejezés és énidentitás bemutatására szolgál (Armstrong és mtsi. 2004, Greif és mtsi. 1999).

  Tovább
  Szólj hozzá!